Alles over geïmpregneerd hout

We krijgen wel vaker de vraag: wat is geïmpregneerd hout? Op deze pagina geven we antwoord op deze vraag. Ook geven we de voordelen van impregneren. In het kort: Geïmpregneerd hout, of ook wel verduurzaamd hout genoemd, is hout dat door toepassing van een verduurzamingsmiddel langdurig wordt beschermd tegen aantasting door invloeden van buitenaf, zoals weer, schimmel, ongedierte en bacteriën.

Wat is geïmpregneerd hout?

Hout impregneren betekent het doordringen van hout met een andere stof. Het is een algemene techniek om een materiaal waterafstotend, waterbestendig, schimmelwerend, brandvertragend te maken of meer van dergelijke gewenste eigenschappen te geven. De methodes om hout te impregneren zijn in de loop van de jaren sterk verbeterd. Waar men in het verleden voornamelijk gebruik maakte van schilderen en dompelen, wordt tegenwoordig vooral gebruikt gemaakt van hogedruk om de middelen diep in het hout te brengen.

Is geïmpregneerd hout veilig?

In Nederland worden alleen middelen gebruikt die ná beoordeling op grond van een wettelijke toelichtingsbesluit zijn toegelaten. De beoordeling gebeurt door het Collega voor de Toelating van Gewasbescherming en Biociden en KOMO die kijkt of er geen onaanvaardbare schadelijke nevenwerkingen zijn van het gebruik van het middel in de beoogde houttoepassingen. Hout dat in Nederland verduurzaamd is, is daarom altijd veilig. 

De voordelen van geïmpregneerd hout

Hout is de enige hernieuwbare grondstof. De hernieuwbare grondstoffen zijn onuitputtelijke grondstoffen waarvan de voorraad in een korte periode kan worden hersteld. Zo zorgt duurzaam bosbeheer ervoor dat er nooit meer hout wordt geoogst dan er bijgroeit (meestal te herkennen aan de keurmerken FSC of PEFC).

Hout is bovendien het materiaal dat de minste energie kost om van grondstof een eindproduct te maken. Verduurzaamd hout zorgt voor een nog langdurige opslag van CO2 die tijdens de groeifase in het bos is opgeslagen en beschermd tegen aantasting.

Als vuistregel kan worden gesteld dat verduurzaamd hout in dezelfde omstandigheden bijna 5 keer zo lang meegaat als onbehandeld hout. Dat betekent dat er minder vaak nieuw hout moet worden gekocht en dat er dus minder hout hoeft te worden gekapt. Met uw hout impregneren bespaart u op toekomstige onderhoudskosten en verlengt u de levensduur van bijvoorbeeld uw schuur of schutting.

Wilt u uw houten steiger, vlonder of terras impregneren?

Dan bent u hier aan het juiste adres. GRIPWOOD heeft het impregneermiddel GRIPWOOD Care. Dit impregneermiddel voor hout heeft een langdurige werking en zorgt voor een effectieve water- en olieafstotende beschermingslaag en is eenvoudig toe te passen. Wist u dat u zich minimaal 2 jaar lang geen zorgen meer hoeft te maken over algengroei, schimmels of gladheid? Uw hout blijft jarenlang mooi en in topconditie. 

Een aantal voordelen van GRIPWOOD Care impregneermiddel

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op, wij helpen u graag verder.