Hoe kan je het beste douglas hout impregneren?

Douglas hout is een mooie natuurlijke houtsoort met eindeloze toepassingen. Meestal wordt douglas hout buiten toegepast. Douglas hout wordt blootgesteld aan weersinvloeden zoals vocht en zon, waardoor behandeling en bescherming van het hout van belang is; met name bij houten tuinmeubelen, schuttingen en tuinhuizen is onderhoud van belang.  In dit artikel gaan we in op wat douglas hout is, hoe douglas hout te behandelen en hoe je douglas hout impregneren kan.

Wat is douglas hout?

Allereerst kijken we wat douglas hout eigenlijk voor houtsoort is. Douglas planken worden gezaagd uit hout van de douglas spar. Een douglas spar is een boomsoort die van oorsprong uit het westen van Noord-Amerika komt. Het valt in de klasse 3-4 en is daardoor matig duurzaam. Later is de douglasspar ook aangeplant in Europa ten bate van de houtproductie. Daarmee is het één van de hardste Europese houtsoorten. Zonder behandeling verkleurt het hout waardoor vergrijsd hout ontstaat.

Onbehandeld douglas hout vergrijsd

Een aantal kenmerken van douglas hout zijn:

  • Douglas is één van de hardste Europese naaldhoutsoorten.
  • Onbehandeld heeft deze houtsoort een levensduur van 10 tot 15 jaar.
  • De kleur van het kernhout is roodbruin en heeft daardoor een warme kleur. De kleur van het spinthout is geelachtig.
  • Onbehandeld douglas hout verkleurt en wordt blauw of grijs.
  • Om vergrijzing te voorkomen is het impregneren van hout raadzaam.

Veel voorkomende toepassingen van douglas hout

  • Douglas hout wordt veelal gebruik voor houtconstructies buitenshuis: veranda’s, vlonders, tuinmeubelen, bruggen en schuttingen;
  • Douglas hout wordt binnenshuis veelal verwerkt in vloeren, plafonds en wandbekledingen

Moet ik douglas hout impregneren en zo ja, hoe kan dit het beste?

Hout is een natuurproduct waardoor het snel vergrijsd. Daarom is het van belang hout met zorg te behandelen. Wil je een maximale levensduur? Dan zit er niks anders op en zul je het hout moeten behandelen en beschermen.

Vindt u het mooi als het hout vergrijsd? Dan hoef je niks met het hout te doen. Wilt u uw hout ontgrijzen, probeer dan onze GRIPWOOD Cleaner. Douglas houten vlonder schoonmaken? Na een behandeling met het impregneermiddel  GRIPWOOD Care gebaseerd op nanotechnologie zal uw houten vlonder met gemak 10 jaar meegaan. Als de behandeling om de paar jaar wordt herhaald kan het douglas hout zelfs tot wel 15 jaar meegaan.

Welke houtsoorten zijn onbehandeld te gebruiken?

De volgende houtsoorten zijn onbehandeld te gebruiken:

  • Azobe (klasse 1) blijft onbehandeld tot 25 jaar of langer goed. Het wordt dan ook veel toegepast voor funderingen en wal beschoeiing.
  • Western Red Cedar (klasse 2) heeft een levensduur van 15 tot 25 jaar. Wordt met name gebruikt als houten gevelbekleding zoals Rabatdelen.
  • Lariks Douglas (klasse 3), ook wel Douglas hout genoemd, gaat 10 – 15 jaar mee. Het is een populaire houtsoort voor tuinhuisjes, schuttingen en overkappingen.

Bovenstaande houtsoorten worden dus in de open lucht gebruikt zonder enige bescherming tegen het weer.

Douglas hout impregneren met GRIPWOOD Care

Douglas hout is makkelijk te behandelen met onze GRIPWOOD Cleaner. Uiteraard wilt u graag groene aanslag voorkomen en uw hout zijn natuurlijke kleur laten behouden. Wat het hout daarvoor nog nodig heeft, is GRIPWOOD Care. Het protectie- en impregneermiddel heeft een langdurige werking en zorgt voor een effectieve water- en olieafstotende beschermingslaag.

Dit eenvoudig toe te passen product zorgt ervoor, dat u zich minimaal 2 jaar lang geen zorgen meer hoeft te maken over algengroei, schimmels of gladheid! Uw hout blijft langer mooi en in conditie.
Wilt u zelf aan de slag met de behandeling van douglas hout en wilt u uw douglashout 100% onzichtbaar beschermen? Kies voor GRIPWOOD Care (tip).

Lees ook eens meer over:

En wist u dat u ook kunststof effectief met GRIPWOOD Care kunt behandelen?