Steigerhout behandelen

Gripwood Balkon Beschermen

Steigerhout behandelen

 

Anno 2017 nog steeds populair bij de Nederlanders: Steigerhout! Steigerhout is een een zachte houtsoort die absoluut beschermd moet worden tegen vocht en andere weersinvloeden, anders kunt u uw nieuw aangeschafte tuinmeubelen na één zomer alweer weggooien. In dit artikel alle informatie over steigerhout en hoe steigerhout te behandelen.

 

Wat is steigerhout?

Steigerhout, de naam zegt het al, wordt gemaakt (lees gezaagd) voor op de steiger. Steigerhout is grof gezaagd en ruw vurenhout. Steigerhout komt niet van de steigerhoutboom zoals velen mensen denken. Steigerhout is al jarenlang een trend waarbij meubelen en accessoires van gebruikte steigerplanken worden gemaakt. Deze planken komen vaak direct van de bouwplaats waar ze daadwerkelijk op de steigers zijn gebruikt. Deze planken zijn niet van originele steigerplanken te onderscheiden, ze hebben dezelfde mooie karakteristieke uitstraling.

 

Steigerhout is vrijwel altijd vurenhout

Steigerhout is vrijwel altijd vurenhout. Vurenhout is hout van fijnspar (officiële Latijnse benaming: Picea abies) wordt vuren genoemd. Het in Nederland gebruikte vuren wordt gemaakt van naaldhout en behoort tot de meest gebruikte houtsoorten in de bouw. De populariteit voor het gebruik van vuren heeft te maken met het feit dat het hout niet alleen relatief goedkoop is, maar ook makkelijk verwerkt (gezaagd en geschaafd, met de hand en tevens machinaal) kan worden. Vurenhout is direct herkenbaar aan de kleur die varieert van witachtig geel tot bleek, voorzien van een grove, ietwat zachte tekening.

 

Impregneer uw steigerhout voor langdurig plezier

Alhoewel veelvuldig gebruikt is vuren geen duurzaam bouwmateriaal, vanwege het feit dat het hout niet onbeperkt kan worden blootgesteld aan weer en wind. Dit betekent dat het hout voor de verwerking buiten geïmpregneerd dient te worden. Hout impregneren geschiedt door middel van olie, beits of nano coating. Door impregnatie wordt de levensduur verlengd en kan het hout zelfs onder water toegepast worden (het zogenaamde heien).

 

Steigerhout behandelen en beschermen

Het is dus duidelijk dat steigerhout beschermd moet worden als het buiten wordt gebruikt. Dat kan op verschillende manieren. De drie meest toegepaste methodes voor het behandelen van steigerhout zijn: oliën, beitsen en nano coating. Het behandelen van steigerhout met nano coating is de meest natuurlijke afwerking van de drie. Een olie vormt geen film en dringt diep door in het hout. Hierdoor blijft de mooie natuurlijke uitstraling van het hout achter.

 

1. Steigerhout behandelen met olie

Steigerhout kan behandeld worden als transparante vloeistof of als kleurwash. Dit geeft vaak een een bruinige tint aan het hout, maar kan ook grey- of whitewash zijn. Olie heeft het voordeel dat u zelf de uitstraling kunt bepalen en eens in de twee of drie jaar opnieuw de olie moet aanbrengen.

 

2. Steigerhout behandelen met beits

Beits heeft een dekkende of semi-transparante afwerking. Beits trekt deels in het hout en zorgt deels voor bescherming tegen UV straling en vocht. Daardoor zijn uw tuinmeubelen nooit helemaal beschermd en kan vocht in het hout trekken.

 

3. Steigerhout Nano coating

Relatief nieuw op waterbasis dat ook in het hout trekt en het hout beschermt tegen vocht en UV straling. De nano coating maakt van hout een zogenaamde hydrofoob. Nano coating heeft een zeer groot voordeel: het hout verkleurt 0%. Nano coating is dus helemaal kleurloos, de mooie kleur van het gebruikte steigerhout blijft dus behouden.

 

Resultaat van Nano coating

Het resultaat van steigerhout behandelen op basis van de nano coating technologie? U kunt nu minimaal 2 jaar lang zorgeloos genieten, zonder opnieuw groene alg of schimmel te hoeven verwijderen. En ook fijn om te weten: uw hout krijgen ook meteen een antislip behandeling.

 

Steigerhout impregneren met de producten van GRIPWOOD

Wilt u uw meubelen moeiteloos jarenlang weerbaar maken tegen alg en schimmel? Wilt u uw steigerhout impregneren met een kwalitatief product dat ook nog eens milieuvriendelijk is? Dan bieden de producten van GRIPWOOD de uitkomst. GRIPWOOD werkt uitsluitend op basis van de nanotechnologie. Dat betekent dus dat de kleur van het hout behouden wordt.

Stap 1: Gooi je houtolie weg, die beschermt maar kort en maakt je hout vet en vlekkerig.
Stap 2: Koop de producten van GRIPWOOD en maak je steigerhouten meubelen minimaal 2 jaar weerbaar tegen alg en schimmel.

 

Hout ontgrijzen en hout impregneren met GRIPWOOD

Met GRIPWOOD Cleaner en GRIPWOOD Care zijn uw tuinmeubelen snel schoon, waterafstotend en minimaal twee jaar onzichtbaar beschermd tegen groene alg en schimmel. Houd u van snel-sneller-snelst? Kies dan voor GRIPWOOD All-in-One en in no time kunt u weer lekker chillen op schone meubelen. Nog vragen? Neem gerust contact op, wij helpen je graag verder!

 

Bekijk ook

Gripwood balkon
Behandeling hardhouten steiger planken – VVE Weteringstraat

..

Lees meer
Gripwood Steiger
Behandeling houten steiger jachthaven Maurik

..

Lees meer
Gripwood voorbeeld antialg groene aanslag verwijderen
VvE Lakenhof in Haarlem

..

Lees meer