Hout behandelen tegen vocht, water, alg en groene aanslag

Hout is een prachtig natuurproduct, maar hout is ook gevoelig wanneer het onbeschermd wordt blootgesteld. In dit artikel leest u hoe u het beste hout  behandelen kunt tegen vocht, water alg, groene aanslag en vergrijzing.

Als universeel toepasbaar materiaal voor constructie en vormgeving speelt hout in bijna alle tijdperken een belangrijke rol en zal altijd een belangrijke rol blijven spelen. Wanneer je door de bossen loopt zie je hoe dood hout (zonder houtbescherming) onder invloed van vocht, schimmels, groene aanslag, zon en insecten door de natuur gerecycleerd wordt. Als u hout niet behandelt, wordt het zeer snel grijs en dat is precies wat u niet wilt. Hout behandelen zorgt voor houtbescherming voor buiten en is van essentieel belang voor de levensduur van hout.

Welke houtsoorten zijn onbehandeld te gebruiken?

In principe geldt dat hoe duurzamer het hout, hoe langer het hout onbehandeld goed blijft in de buitenlucht.  De volgende houtsoorten zijn ook onbehandeld te gebruiken:

  • Azobe (categorie 1) blijft onbehandeld tot 25 jaar of langer goed. Toegepast bij funderingen en walbeschoeiing.
  • Western Red Cedar (categorie 2) heeft een levensduur van 15 tot 25 jaar. Gebruikt als houten gevelbekleding zoals Rabatdelen.
  • Lariks Douglas ook wel Douglas Hout genoemd (categorie 3) 10 – 15 jaar. Populaire houtsoort voor tuinhuisjes, schuttingen en overkappingen.

Bovenstaande houtsoorten worden dus in de open lucht gebruikt zonder enige bescherming tegen het weer.

Vergrijzing van hardhout voor buiten

Hardhout is afkomstig uit Zuid-Amerika of Zuidoost-Azië en is de stevigste houtsoort voor gebruik buiten. Hardhout is zo goed als onderhoudsvrij. De duurzaamheidsklasse van hardhout is categorie 1 tot 2. Hardhout valt in de hogere prijscategorie en heeft maar deels een FSC-keurmerk omdat niet alle landen in Zuid-Amerika of Azië op duurzame wijze aan houtkap doen.

Hardhout is in het bijzonder geschikt voor terrassen, schuttingen, palen, tuinafzettingen, carpoorten, de pergola en nog veel meer toepassingsmogelijkheden. Echter vergrijst hardhout ook in de loop der jaren. U kunt dit tegengaan als u wilt.

Wat gebeurt er met onbehandeld hout?

Afhankelijk van de duurzaamheid van het hout vergrijst elke houtsoort door aanraking met water en zonlicht. Uiteraard gaat het proces buiten sneller dan binnen. Het is van belang om goed na te denken dat onbehandeld hout beschermd wordt tegen invloeden van buitenaf. Dankzij een goede houtbescherming verlengt u de levensduur van het product aanzienlijk zonder dat het aanzicht wordt aangetast. GRIPWOOD is de oplossing als u hout wilt behandelen voor buiten. Hout ontgrijzen en vergrijsd hout opknappen? Lees dan verder!

Hout behandelen; bescherming tegen algen, bacteriën en UV straling

Er zijn verschillende manieren om hout te behandelen. Wij geven op deze pagina één methode weer die bovendien effectief, goedkoop en tijdbesparend is. Hout behandelen voor buiten doet u met GRIPWOOD Cleaner of met GRIPWOOD Care. Beide producten zijn een waterafstotend en olie-afstotend impregnatiemiddel op basis van nanotechnologie. Door de toevoeging van diverse antistoffen kunt u de groene aanslag eenvoudig verwijderen, maar blijft de kwaliteit van het hout of de steen gelijk. Bovendien hoeft groene aanslag verwijderen niet duur te zijn.  

Groene aanslag van hout verwijderen? Dat kan snel, eenvoudig en veilig met één van de producten van GRIPWOOD. Even opspuiten, borstelen, tien minuten wachten en afspoelen. Dan is de klus al geklaard.

Hout behandelen en minimaal 2 jaar algenvrij zijn?

Heeft u interesse in één van de efficiënte reinigingsproducten van GRIPWOOD om uw hout voor buiten te behandelen, maar heeft u daar nog vragen over? Neem vrijblijvend contact op met onze deskundige helpdesk. Wij helpen u graag verder.